Friday, 28 December 2012

10 Fakta Menarik Mengenai Kucing.

Cik Lonely Crazy Membebel..
                                                    ۞ *•.¸.•* بِسْمِ اللهِ الْرَّحْمَنِ الْرَّحِيمِ •¸ .*• ۞
Assalamualaikum
Anyeong Haseyo !
Peace ✌˙❤‿❤˙✌

Hai..hai..sihat tak hari ni ? Sihat ? Ok . Yaa, sekolah dah nak bukak..arghh nak kena pergi sekolah. Alah tunggulah dua tahun je lagi. Ahakks. Ye, back to the topic. Fyka nak buat entry pasal kucing hari ni. Menarik tak ? Siapa dekat sini pecinta kucing ? angkat hidung. HAHA. Oklah. Kucing adalah haiwan paling cute sangat kan ?Untuk pengetahuan korang Fyka pun ada kucing. Auww ! Comel sangat nama dia Pukang yeah maybe lintang-pukang kod. Kucing boroi lah katakan.

Tapi kan, korang tahu tak yang kucing ni pun ada fakta-fakta yang sangat menarik tahu ! Sebanarnya banyak kalau nak senaraikan fakta-fakta kucing ni, tapi hanya 10 pun cukup kan ?Jom..baca fakta dekat bawah ni :



1 . Kucing boleh membezakan warna ungu , biru , hijau dan kuning . 

2 . Kucing boleh balik ke rumah walaupun di buang jauh2 , tanpa disediakan kompas .wahh ! hebatnya 

3 . Kucing mempunyai ingatan jauh lebih baik daripada anjing , monyet , orang hutan .So, kucing akan ingat siapa tuan dia lah kan ? 

4 . Kucing boleh mengeluarkan lebih daripada 100 bunyian . 

5 . Kucing mempunyai kelajuan hampir 50 KM/J.Boleh masuk Olimpik lah macam ni.

6 . Kucing akan mejilat tubuh badanya setelah mengalami kejadian berbahaya bertujuan untuk menenagkan dirinya . 

7 . Kucing tidak pernah berpeluh , walupun setitik . 

8 . Kucing mempunyai DNA yang berjenis AB dan boleh di padankan dengan manusia yang berdarah AB . Woaah ! Samalah dengan aku. HAHA !

9 . Kucing betina mengambil masa lebih kurang 58-65 hari ketika waktu buntingnya . 

10 . Kucing mempunyai suhu normal nya adalah 38.6 darjah celcius 

OK ! Get it ? Semoga menjadi manfaat pada korang yee ! Jangan lupa komen ! Hahah ! Oklah goodnight. Jangan menganiayi binatang ye. Berdosa ! Bye saranghea, sayonara !


Wednesday, 26 December 2012

Rambut Terhasil Daripada Apa ?

Cik Lonely Crazy Membebel..
                                                    ۞*•.¸.•* بِسْمِ اللهِ الْرَّحْمَنِ الْرَّحِيمِ •¸ .*• ۞
Assalamualaikum
Anyeong Haseyo !
Peace ✌˙❤‿❤˙✌

Hai..hai..korang ! Selamat malam ! Selamat datang ! Dan selamat-II lagi. Semoga selamat selalu ok . Yeah ! Hari ini dengan bersemangatnya nak buat entry. Rindunya dekat member-II melepaskan rindu lah tadi. Heh ! Ok . Fokuskan diri anda dengan tajuk entry Fyka kali ini. Tak pernah-II Fyka buat entry yang macam gini. But, sekali-sekala takkan tak boleh iye dak ? Ok ! Bila nak start ni asyik membebel ja dari tadi bosan tahu ! Aku heran apa ? Yelah, rambut datang dari mana ? Haa. meh nak bagitau sikit. 



Korang tahu tak rambut tu terhasil daripada apa ? Hah ? Tak tahu ? Meh Fyka nak bagitau ok. Dengar elok-elok. Dengar ? Ok , baca ! Rambut terhasil daripada protein sama macam mana kuku kaki dan tangan. Perkembangan rambut ynag normal akan melalui 3 peringkat iaitu, peringkat pertumbuhan, peringkat berehat dan peringkat gugur.

Boleh dikatakanlah hampir setiap individu 90% rambut yang tumbuh di kulit kepala akan terus berada dalam peringkat pertumbuhan. Bagi 10% lagi akan berada dalam peringkat rehat dan jugakdi penghujung peringkat inilah biasanya keguguran rambut akan berlaku. Ok, faham ? Macam gini rupanya.

Secara umumnya, keguguran rambut yang kurang daripada 100 helai adalah dianggap normal. Kalau lebih, jumpalah doktor ye ! Jangan jumpa doktor gigi pulak ! HAHA ! Kiralah cukup tak 100 helai. Mampus nak kira ! Haa, oklah sini sahajalah harap korang dapat maklumat yang berguna walaupun cacat sikit. Ok bye saranghae, sayonara !

Wednesday, 19 December 2012

Alhamdullillah, Terima Kasih Cikgu !

Cik Lonely Crazy Membebel..
                                                    ۞ *•.¸.•* بِسْمِ اللهِ الْرَّحْمَنِ الْرَّحِيمِ •¸ .*• ۞
Assalamualaikum
Anyeong Haseyo !
Peace ✌˙❤‿❤˙✌

Alhamdulillah, nah mak,abah (:


Tarikh 19/12/2012 tepat jam 10:46 pagi, adalah hari yang paling bersejarah dalam hidup aku. Alhamdulillah, hanya itu yang terucap dari mulut aku. Aku taklah dapat straight A's dalam PMR 2012 nih. Tapi aku bangga sangat sebab aku dapat 7A 2B. Walaupun ada orang yang cakap tak payahlah nak bangga sangat PMR je baru, SPM lagi penting dan susah. But, bagi aku aku hanya rasa bangga untuk diri aku ja tak ada kena-mengena dengan korang. HAHA . Ok .

                                                       Alhamdulillah, PBS lulus cemerlang (:

Yelah, siapa tak seronok kan usaha selama ni dan dapat apa yang dia nak. Aku pun macam tu, tak sia-sia aku dah usaha selama ini. Aku qiam tiap-II hari sebelum PMR. Yeah, nak dapat sesuatu yang besar, mestilah korbankan sesuatu yang besar jugak kan. 

Apa-apa pun aku seronok sangat bila dapat tengok muka mak dgn abah aku gembira. Akhirnya, dapat jugak aku hadiahkan mereka kejayaan ini. Tak lupa jugak family aku yang lain.Tak sia-II abah aku bagi motor kat aku untuk pergi sekolah. Aku nak cakap terima kasih for my brother, hehe . Yo ! thank you sebab ajar aku selama nih, kalau tak, tak taulah math aku macam mana. Alhamdulillah, aku bagi A dekat hang ye ! Cikgu-II pun , terima kasih sangat, especially, Cikgu Haniza, Cikgu Alifah, Cikgu Rohayu, Cikgu Yahaya, Ustazah Azura, Cikgu Erma dan lain-II lagi banyak sangat cikgu yang mengajar aku nih. Btw,terima cikgu !!

Tahniah jugak dekat yang dapat straight A's tuh ok . Tahniah jugak kat kawan aku nih, Fariha, dia dapat 8A 1B , tahniah kawan. Ramai lagi kawan-II aku yang dapat keputusan yang cemerlang. Tahniah untuk korang. PMR ni hanya nak tentukan kita nih nak masuk aliran apa sahaja form 4 nanti. SPM tu yang penting. Harap-II aku tak ber-honeymoon sangat form 4 nih. NO, NO. Tak mau-II. Fokuskan untuk SPM pulak ok .

Muka aku tak tengok camera dah ! HAHA . lawak punya gmbar.

Hope jugak, aku dapat kelas sains tulen, sebab aku suka sains ! Best sangat ! Hehe . Oklah , dah banyak sangat aku berceloteh kang korang bosan pulak nak baca. Terima kasih cikgu ! my family ! my friends ! all thank you ! Bye-II saranghae, sayonara.


Tuesday, 11 December 2012

Nightmare o.O

Cik Lonely Crazy Membebel..
                                                    ۞ *•.¸.•* بِسْمِ اللهِ الْرَّحْمَنِ الْرَّحِيمِ •¸ .*• ۞
Assalamualaikum
Anyeong Haseyo !
Peace ✌˙❤‿❤˙✌


Hope all my friends have a luck (:

Hai semua (: sihat ? Okeh lah aku nak menaip hari nih sebab aku dapat nightmare semalam ouhha ! Seriusly menakutkan . But , hakikatnya tak lah menakutkan sangat . Just mungkin bagi aku je kot . Memandangkan result PMR yang tak sabar-sabar nak keluar sangat tuh . Maybe next week . Itulah yg menyebabkan aku ni tetiap malam dapat nightmare . Wah ! tak tahulah apa resultnya o.O . 

Ya Allah takutnya . Dah lah mimpi yang tak logik dan tak masuk akal pulak tuh . Just, aku harap sangat-II Allah permudahkan urusan aku hari tuh . Aku cuma takut kalau-II aku terpengsan ja waktu nak tunggu result tuh o.O . OHHH ! Tidak ! Jangan lah nanti masuk surat khabar muka depan "seorang pelajar pengsan semasa menunggu keputusan PMR " HAAH ! lebih dari nightmare lagi .

Okay lah , tu je pun yang aku nak kongsi . Jumpa lagi (: WISH ME LUCK OK ! bye saranghea , sayonara.

Saturday, 8 December 2012

Arhhhh ! Takut

Cik Lonely Crazy Membebel..
Assalamualaikum
Anyeong Haseyo !
Peace ✌˙❤‿❤˙✌





Hai.. Ok . Hari ni tetiba nak menghapdet blog nih pasal tajuk tuh lah . Ok . Actually yang aku takut nih adalah . RESULT PMR ! Arhhh ! Hmmm . Macam mana nih . Tadi aku jalan-II dekat google dan cari-II bilalah tarikh keramat tuh akan berlaku . Dan akan dianggarkan pada 19/12/12 nih adalah tarikh dimana keputusan PMR akan keluar dan diumumkan .

Wah ! Betapa gementarnya jantung ku ini hanya Alllah sahaja yang tahu. Serius aku tak sanggup nak hadapinya . Ya Allah pemudahkanlah urusan ku pada hari itu. Ya , Aku percaya apa yang telah aku usahakan itulah hasil yang akan aku dapat hanyalah perlu bertawakkal kepada Allah. 

Aku nih taklah yakin sangat nak dapat berapa A . Just berharap ja lah yang boleh pun. Ok lah .Kepada calon-II yang bakal mengambil result sama dengan Fyka em..just nak cakap percaya dengan apa yang korang dah usahakan ok . Usaha=Hasil . Ok Good Luck . Thanks for reading.Bye saranghae 
ᵔᴥᵔ

Wait . Tengok betapa nervousnya aku 【•】_【•】

Friday, 7 December 2012

Berhempas Pulas ◔_◔

Cik Lonely Crazy Membebel..
Assalamualaikum
Anyeong Haseyo !
Peace ^_^*v



Hahah ! Gambar tak bleh blah langsung 乂◜◬◝乂


Hai selamat malam semua . Okay . Memang dah lewat sangat-II sekarang nih tetapi, Fyka nak juga update okay, Jangan halang ! Okay Fyka just nak bagitahu yang website Fyka dah tukar pun , beside that, Fyka dah tak guna lagi website mizzcoklatdomo.blogspot.com and dah bertukar menjadi ciklonelycrazy.blogspot.com . Agak kepelikkan disitu.

Yeah , memang agak berhempas pulas jugak lah aku nak memikirkan nama website tu , fikir punya fikir terfikir pulak perkataan 'lonenly' tuh . Dan aku pun decide kan sedap bunyinya kalau 'crazy' ditambah hahaha  . Sebab aku jugak terfikir blog nih pun macam crazy-II .

By the way, hari nih banyak perubahan yang aku dah buat dalam blog aku nih . Walaupun tak banyak tapi ianya teramat sangat menyebalkan ! hah ! Rilexs-II Kita mesti cool . Yeah , walaupun blog aku nih tak cantik but, cukuplah cantik sahaja dimata aku nih aku peduli apa denagn pandangan korang . Hahah just kidding melawak ja pun .

Okaylah dah lenguh dah tangan ni menaip . Just nak ucapkan terima kasih banyak-II sebab baca blog aku nih . Kalau dah masuk rumah orang tuh jangan lah tak bawakkan apa-II Hahha . Maksud aku just follow me sayang..Bye saranghae...

Friday, 9 November 2012

Kawan atau Sahabat ?

Gadis naif berceloteh..
Assalamualaikum
Hai.
Peace ^_^*v

Woiiyt..lamanya Fyka tak menghapdet blog yang berbau niy . Euuryy ! Okay whatever ! Maybe Fyka ada tugas lagi besar yang mesti dijalankan pada tahun ini yang membuatkan Fyka sibuk dan tak ada masa untuk menghapdet blog ni . Sorry . But Fyka tahu siapalah sangat yang nak datang baca dekat blog Fyka ni kan ? My friends ? No comment !



Oraitt . Actually Fyka nak update apa yang Fyka rasa dan buat research dalam dua tiga hari ni . Dan apakah itu ? *tuuuuutt* Haha ! Okay lah . Korang pernah dengar perbezaan antara kawan dan jugak sahabat ? Pernah kan ? Okay sebelum Fyka nak mintak maaf kalau-II entry Fyka kali akan menyakitkan hati siapa-II di lain hari yeah ? Spotting lah sikit dengan bf hampa boleh ja spotting dengan aku ? Hampeeh !

Sebenarnya ada perbezaanya antara kawan dengan sahabat ? Tak percaya ? Okay kawan tuh member korang yang korang ada tuh..alah walaupun tak rapat itu namanya kawan. Kawan ni pulak ada banyak jenis tapi Fyka tak nak citer lah dekat sini kita citer dekat belakang>>

Sahabat pulak adalah orang yang sanggup bersusah senang dengan kita . Senang pun dengan kita Susah pun dengan kita . Ada sesetengah manusia ni kan yang menggangap(betul tak aku eja ?) ada kawan yang boleh pakai untuk senang jer..dan ada kawan yang boleh pakai waktu susah jer . Tapi kalau dah senang . Memang tak kenang budi .PUIIHHH ! Aku tak respect lah orang yang macam . Sekurang-kurangnya tolonglah hargai sikit tak banyak pun . KaN ?

Okay lah malas nak tulis banyak-II lagi sat lagi ter-emo nanti payah kan ? Okay lah harap you all akan menjadi seorang sahabat bukannya seorang kawan okay ? Bye. Saranghae .

Wednesday, 23 May 2012

Yeah ! Akhirnya Habis Jugak Exam PPT .

Gadis naif berceloteh..
Assalamualaikum
Hai.
Peace ^_^*v








Yooo . Yooo. Wah seronok kemain ? Maklumlah baru lepas habis exam . Tapiiiiii PMR tak lagi . Huk3 . Tak syok lah . Cepatlah sikit PMR oii ! (macamlah aku nih dh ready sgt nak jawab ) PUIHH !
Macam dengan exam ? Macam tuh lah . Kerja penat ooi . Pagi, petang, siang , malam . Menghadap pakwe ku yang tersayang . Hah ? Siapa ? Siapa lagi BUKU lah. Nak exam nih kita kenalah berpakwe or berawekkan buku barulah boleh terbaikkk . Kan ? Kan ? Tapi tak kesah kat korang, ada orang senang kalau berpakwe or berawekkan yang diorang pnya sendiri kan ? Boleh fokus lah katakan . Tapi kalau Fyka ? NO COMMENT !

Hari nih Fyka nak kongsi kan apa yang Fyka akan jawab kalau orang lain tanya pasal exam pertengahan tahun nih . Nak ? Tak nak pi main jauh-jauh . Menyemak kod !

Bahasa Melayu . Okeh ? Boleh jawab ?
>Okeh lah . Bolehlah jawab sebab cikgu kata jangan tinggal tempat kosong . Kan ? So, isikan jah apa yang patut dan membuatkan diri Fyka bahagia . (hah merapu!) So far , okeh lah . Takut jugak lah Fyka . Tadi cikgu bagi warning dah siapa yang dapat A tak kena rotan tapi...B satu rotan . C dua rotan . D tiga rotan . E tak boleh dikira . HAHAH ! Seram Fyka dengar . Tapi boleh kod . Maybe kantoi kat ringkasan ja kod . Hah .

Bahasa Inggeris . Best ?
>Satu subjek yang Fyka tak pernah berasa dapat A . sedihnya . Tapi kali tak taulah jugak , Boleh kah ? Tak lah cek . Tapi Fyka rasa dia kena buat translate kod . Macam Google . Boleh ? Amboiih . Kalau macam tuh tak payah belajar . Belajar jah kat MR. GOOGLE , senang kan ? Okeh2 .

Okehlah . Yang lain fikirlah sendiri yeak ? Tak larat nak tulis dah . Okeh ? Rasa macam nak buat entry baru nih , Okeh . Exam tuh jawab elok-II jangan pakat tembak jah .

Thursday, 19 April 2012

Alert ! Janganlah Baik Sangat .

Gadis naif berceloteh..
Assalamualaikum
Hai.
Peace ^_^*v
(dissapointed girl)


Hai-II sihat tak ? sihat tak ? Menyebuk betul ? Apa yang kau nak heran bagai ? Bukannya ada orang sibuk pasal kau pun kan ? So just shut up ! Sebenarnya hari nih tergerak hati nak menghapdet blog nih walaupun Fyka tahu yang Fyka ada banyak kerja nak kena buat mana yang kerja kursus lagi , dengan nak pergi lawan lagi . FUHH- susah nak hidup . Yalah kalau nak berjaya kenalah buat benda yang letih-II penat-II kan ? Ada ke orang yang berjaya tanpa melakukan apa-II ? Ada ? Kalau ada, orang tu really-II rugi . Rugi sangat . Sebab apa ? Sebab dia berjaya tanpa ada usaha nak tahu meniru jer . Itu bukan usaha namanya sebab tuh dia takkan pernah untung sebab dia tak pernah rasa nikmatnya kalau kita berjaya ke dapat markah tinggi ke dengan penat lelah usaha nya sendiri . Okay . Faham . Panjang pulak aku sembang pasal nih padahal nak cakap pasal lain .

Let start ! Okeh pernah tak korang jadi baik tahap gaban ? Pernah ? Kalau pernah Alhamdullillah. Okeh  sebenarnya Fyka tulis entry nih bukanlah untuk siapa-II sama ada yang Fyka kenal ataupun tak sama ada member Fyka ke senang kata pada siapa-II yang baca jangan terasa okeh ? Sebab Fyka tak nak nanti korang benci pulak kan kat Fyka . Mengata orang sana sini . Nak jadi baik tuh tak salah. Tapi hati-II jangan terlampau baik sangat. Sebab nanti jadi kes buli pulak. Fyka nih nak kata baik tak lah sangat kan . Pernah jugak sakitkan hati orang mengata orang . No people perfect right? Fyka seorang yang susah nak tolak pertolongan orang dan tak pandai nak berbohong coz my mom tak penah ajar okeh. So , one day i was think to try be stingy ! But i really can't coz i have everything . And i was sad about it . But now , i was dissapointed about it .

Setiap apa yang Fyka tolong tak lah nak kan balasan apa-II . Just please to appreciate it . When i want a help you will help be back . Just that . Okeh lah kut sampai sini . Once again , please janganlah terasa okeh . Bye . I love all my member . I HOPE you're can love my too . Sayalah gadis naif yang naif pasal sosial or whatever and the hate person . Please don't love me . But just appreciate like a human di muka bumi ALLAH nih . Can ?



Sunday, 11 March 2012

Bila Sebuah Karangan Temui Titik Noktahnya.

Gadis naif berceloteh..
Assalamualaikum
Hai.
Peace ^_^*v



Setiap permulaan pasti ada pengakhirnya,
Semua yang terjadi pasti ada hikmahnya,
Aku tahu ini sulit buat kau untuk terimanya,
Tapi sulit juga bagiku untuk mengapai bintang,
Yang ku idamkan bersama kau.

Tapi segala yang sulit itu hanya sementara,
Dalam gelak ketawa kita bersama,
Tiba-tiba aku terpaksa pergi,
Semuanya bukan kerana hati dan perasaan,
Tetapi untuk kebahagian diriku nanti.

Bukan niatku nak pentingkan diri sendiri,
Tapi mampukah aku mampukah kau,
Sama-sama kita menuju mengapai bintang yang ku idam,
Semuanya memerlukan ketabahan,
Sungguh aku sayang.

Kau penuhi ruang-ruang kosongku,
Kau hadir setiap malamku yang sepi,
Rintihan air mataku kau tadahi,
Gelak tawaku kau senangi,
Tapi semua itu telah lenyap.

Setelah habis aku tempuhi,
Aku akan kembali,
Satu pintaku tolonglah faham,
Semuanya demi kebahagiaan aku,
Terpaksa aku pergi,
Maafkan aku kau tetap dihati.

Friday, 3 February 2012

Macho Ke Hancho Kalau Macam Tuh ?

Gadis naif berceloteh..
Assalamualaikum
Hai.
Peace ^_^*v

Lame tak menghapdet blog nih . Maklumlah orang sibuklah katakan . Apa yang sibuk nya ? Study ? Pehh ! (hehehe) Boleh stay dalam sejam jer kod ! Tajukku hari ini . Macho ke Hancho ? Heh ! tiba-tiba lah pulak Fyka nak meghapdet tajuk yang macam tuh . For me , smoker is not "macho" but will be "hancho" . Heh . Sorry lah kalau ade smoker yang baca yer . Bukan cakap kat korang pun . Just nak kasi tahu yang merokok tuh bahaya . Tahu ? Maklumlah Fyka nih baru jer belajar sains chapter 1 . Kan belajar pasal respiration kan ?





Tapi yang peliknya . Dah tahu dah benda tuh bahaya tapi still lagi nak buat . Kan rokok tuh boleh bawak mati ? Kan ? Tapi terpulanglah kepada seseorang tuh . Dah ketagih nak buat macam mana . Just kalau bagi Fyka lah kan . Lelaki yang merokok tuh tak macho lah . Yelah merokok tuh boleh bawak maut . Lelaki dijadikan untuk memimpin kaum hawa n wanita kan . Tapi kalau dah ramai yang merokok dan maut ? Siapa lah yang nak menjadi pemimpin kepada kaum hawa nih . Sian deh !(kalau boleh berhentilah)



(kucing pun pandai jugak merokok) Haishh
Okeh lah . For last , Fyka nak mintak maaf lah kalau ade yang tak suka dengan entry nih . Fyka just nak kongsikan jer . Yer ? Think positive . Bye ^_^*v

Friday, 27 January 2012

Kau Cakap Aku Sombong ? Do I Care ?!

Gadis naif berceloteh..
Assalamualaikum !
Hai.
Peace ^_^*v

Kita tak boleh judge orang tuh dari segi luaran jer . So , tak payah lah nak cakap lebih-lebih pasal orang tuh kan ? Sedangkan kita tak tahu pun siapa diorang tuh . Right ? So , fikir-fikirkanlah . Yeah . Semalam Fyka kata last Fyka akan update blogs . But now ! SEE ! I'm still with my lappy . And I so happy . (tak adelah sakit hati kod)





Tengok tajuk ? Siapa nak cakap kepada siapa nih ? Fyka pun tak tahu . Just nak cakap jer . Apa yang tersirat dan bukan yang tersurat (faham?) Fahamkanlah sendiri . Yelah . Kalau kita tak pernah kenal orang tuh kenapa kita suka-suka hati jer nak judge dia sebagai "SOMBONG" . Hehe . (sorry kalau 'teremosional' sikit) (kalau tak tak pelah)


Maybe korang pun pernah judge orang macam tuh kan ? It's really . Fyka pun pernah jugak anggap orang tuh "SOMBONG" dan dianggap "SOMBONG" . Tapi kalau korang nak cakap yang aku nih sombong . Just say ? Fyka tak kesah pun . Malahan Fyka suka ! (sikit-sikit bolehlah tapi kalau tak tahap gaban tuh) Masak kang ! Yelah . Fyka nih kadang-kadang payah sikit nak senyum .(yeke ?) Yelah .Sebagai bukti : Hari tuh Fyka pergi Tesco but , mood Fyka memang tak bagus lah . Adelah kakak nih senyum dekat Fyka . Nak tahu Fyka buat apa ? Fyka just buat tak tahu jer and jeling kat dia ? Haaha . Jahat tak Fyka ? Yeah ! Fyka mengaku yang FYKA NIH JAHAT . So ? Kau ade ?

Tapi sebenarnya kalau mood Fyka elok Insyaallah Fyka akan senyum sampai ke telinga ! (boleh) Cuma orang jer tak pernah tengok . Hehe . So , last sekali . Fyka rasa tak perlulah kod kita nak judge orang tuh dari luaran saja . Cuba kita kenal dulu dengan orang tuh . Barulah kita boleh judge dia tuh sebagai apa . Sombong kah , Baik kah , Jahat kah , Gedik kah , Dan apalah lagi kalau nak listkan sampai esok pun tak habis .Okeh ? "JADILAH DIRI SENDIRI SEBAB IANYA AKAN MEMBUATKAN KITA BAHAGIA" Bye ^_^*v


= Thank you For Your Reading ! :) Sayang Korang ^_^*v

Low Profile .

Gadis naif berceloteh..
Assalamualaikum
Hai.
Peace ^_^*v

Hari nih . Hari last kod Fyka boleh hapdet blog nih . And buat benda yang seakatan dengannya . (pahamlah kan) Sebenarnya Fyka rasa kecik hati + sedih + nak nanges (pun ade) + sunyi = Ape ? Jawapannya KELIRU .






Berdasarkan tajuk entri Fyka kali nih . "Low Profile" Siapa yang low profile ? Yeah ! Semestinya FYKA lah ! Siapa lagi ? Tak percaya ? Scrollkan ke bawah dan lihat berapa gibat(apatuh? tah aku pun tak tahu tiba-tiba jer keluar) Mungkin perkataan baru ? Hah ! Imposible ! Tak mungkin doh ! Okeh ade berapa ? Tengoklah sendiri tak sampai hati nak sebut .

Kadang-kadang Fyka terfikir jugaklah ade ke orang yang comil tuh yang hensem tu dan sesiapalah yang sudi bace blog aku yang naif nih . Ye tak ? Sekarang nih yang still tengah baca . Thank you :) . I hope you life is always good . Amin . (Fyka doakan) Okehlah Fyka rasa macam SYOK SENDIRI pun ader . Apa-apa pun thank yang sudi baca dengan ikhlas . Yang tak ikhlas tuh lepas nih hope korang tak payah lah datang lagi di blog yang naif nih (JADILAH HATI YANG IKHLAS MELAKUKAN APA SAHAJA). bubey =)

Monday, 23 January 2012

Tips : Baca Dengan Kuat Akan Lebih Faham .


Haaii .. Peace ^_^*v ! Hah . Macam manalah Fyka boleh pulak hapdet blog petang-petang buta nih . Kan ? Tadi hias-hias blogskin ja . Amacam cantik tak ? Tak pun kan ? Yeah ! Sememangnya tak cantik .

Okeh Never mind ! Fyka baru jer lepas habis bace komik Misi 10A . Dah 5 kali Fyka khatamkan komik tuh . Hehe . Best . Memberikan kita inspirasi dan semangat . Disebabkan Fyka dah 'mengkhatamkannya' sebanyak 5 kali . So, Fyka nak kongsikan sikit apa yang dimuatkan dalam komik nih . Yang berbunyi ' Baca Dengan Kuat Akan Lebih Faham' . Itulah yang menarik Fyka nak kongsikan . Kalau tak nak bace pergi berambus . Okeh ? Hehe .




Okeh , korang mesti mempunyai gaya belajar yang tersendirikan ? Yang selalu kita nampak ada yang gemar membaca sambil mendengar lagu kan ? Kebanyakanlah . Yang suka guna cara nih . Tapi Fyka tak suka sangat guna cara nih , sebab Fyka rasa rimas . Tak boleh nak fokus . Tapi kalau korang boleh fokus . Okehlah tuh . Teruskan .




Ada jugak yang membaca dengan senyap, tanpa sebarang bunyi . Ouhh ! Kalau yang Fyka boleh tahan sikit jer . Memanglah okeh kalau baca pensyen nih . Tapi boleh silap-silap buku yang yang bace kita . Kan ? So, Fyka boleh bertahan bace dalam keadaan yang begini mungkin 20 minit ? Yelah mengantok kan ? Bace macam tuh . Heh . Tapi kalau yang dah biasa tuh tak apalah .

Yang seterusnya , Ada sedikit pelik , yang suka sambil makan nasi . Hehe . Yang nih Fyka tak pernah cuba lagi . Mungkin nanti ? Mungkin ... Hehe (bayangkanlah). Apa-apapun, cara-cara yang korang gunakan tuh sesuai ? Hanya korang yang mamou untuk menjawabnya .(ask yourself).

Okeh meh sini Fyka terangkan apakah maksud cara belajar yang sesuai , actually(speaking sikit nah) , ia membolehkan kita faham apa yang dibaca ataupun dipelajari . Sekiranya gaya belajar kita tuh menyebabkan kita tak faham atau sukar difahami , maknanya gaya belajar tuh tak sesuai dengan kita . So, cepat-cepatlah tukar yerk ?

Nak tukar macam mana ? Senang je . Macam nih ., Ada satu gaya belajar yang berkesan dan sesuai diamalkan oleh semua pelajar iaitu , membaca dengan kuat. Okeh selalunya , budak-budak tadika jer kod yang selalu guna cara macam nih . Remaja sekarang lebih selesa membaca dalam hati jer . Sebab tuh lah budak tadika nih cepat pandai tak gitu ? Ceh .Sebenarnya baca dengan kuat lah lebih senang untuk fahami . Kan ? Tak percaya ? Trylah . (tiru macam adik-adik korang membaca).

Why ? Kenapa ? Okeh ,apabila membaca dalam hati, hanya minda saja yang aktif . Apabila membaca dengan kuat, minda, mulut, telinga dan tangan(sekiranya membaca sambil buat gaya tangan)menjadi aktif .




Senang kata , kalau kita membaca dengan hati akan membuatkan kita nih mudah mengantuk kan ? Tapi cuba kalau kita membaca dengan kuat ? Mengantuk tak ? Okehlah . Fyka hanya nak kongsikan jer apa yang Fyka bace . Kalau korang tak suka tak ape . Fyka tak kesah pun blog aku sika hati aku lah kan . Yang paling penting entry bukan Fyka reka sendiri tahu . Fyka amek dalam komik Misi 10A . Berguna sangat . Dan i'm not copycat . Hope ia akan menjadi manfaat kan korang . Bye. Peace ^_^*v .

Sumber:Komik Misi 10A

Saturday, 21 January 2012

Eee . Tak Mesra Alam Langsung !


Haii ..peace ^_^*v ! Okeh . Hari nih Fyka hapdet jugak blog yang hodohs nih ? Geram+bengang dengan mak cik tuh or kakak . Senang-senang makcik lah kan ? Sebab sombong sangat . Dan dengan berbaki lagi 20 minit nih . Aku nak hapdet jugak . Sebelum masa tamat . Cehh . Main masa-masa pulak kan . Maklumlah PMR candidate .




Hah . Citer macam nih . Nak jadik kan citer lah kan . Ayah Fyka pergi satu tempat nih . Aku pun tak tahu ape benda alah tuh . So, Fyka temankan je lah . Sampailah tempat tuh . Adelah seorang makcik lah bagi aku . Aceh . Nak kate kakak sombong nak mampos . Hah . Kan dah kena dengan aku. Selamatlah hari tuh suara aku nih tak tekeluar lagi nak balas kata-kata makcik tuh .

Memang lah yang tua tuh harus dihormati . Tapi kalau dah sombong siapa nak hormat dia ? Ade ? Yelah mana tak nye ayah Fyka tanya nak buat macam mana bukan nak tunjukkan . Dia boleh cakap dari jauh jer . (sambil memebuat mukanya yang kelat) huh menyampah aku tengok ! (sabar jer lah) At last , ayah Fyka tanya lagi , macam mana nak keluarkan kad nih ? Dia boleh buat tak tahu . Alih-alih Fyka yang tolong keluarkan sendiri . Payah sangat cakap dengan orang yang tak mesra alam nih . Fyka pun belah lah . Apalagi . Nak tunggu macam orang bodoh ?

So , conclusionnya . Tak payah nak sombong sangatlah . Tak rugi pun mesra pelanggan sikit . Apalah punya orang .Orang melayu pulak tuh . Pakai tudung lagi . Haih . Fyka bukannya nak mengata kat orang . Amek lah iktibar sikit k . Bye . Don't be snobbish .

Friday, 20 January 2012

Korban ! Korban ! Korban !

Haii ... Peace ^_^*v . Snap . Snap . Snap a pictures . Hah . (giler tahap gaban) . Okeh . Be serius right ? "YEAH" First sekali Fyka nak ucapankan kong xi fa cai ! Kepada yang berkenaan je aek ? And thanzx . Sebab aku dapat cuti seminggu . Hehex . But , homework pun boleh tahan banyak la . So , tak boleh nak tulis banyak-banyak . Must be remember , this year you're PMR candidate .(aceh)



sumber: google

Hah . Panjangnya pendahuluannya . Okeh . Tengok lagi tajuk entri Fyka kali nyh ? 'Korban !Korban ! Korban !' Haha . Apalah yang Fyka nak korbankan nih . Lembu ? Kambing ? Bukan ! Lambat lagi nak raya korban or haji lah . Tak silap Fyka lepas PMR kod . Aceh nampak sangat tak sabar nak raya . (macam budak-budak)

Sebenarnya benda yang Fyka nak korban tuh . MASA . Masa sebenarnya . Buat apalah dengan masa tuh ? Yelah ibarat pepatah melayu . "Masa itu emas , jadi hargailah ia jangan persiakannya" Paham ? Tak faham ? aku katok sat gi kod .#justkidding

Yelah . PMR candidate lah katakan . Kenalah gunakan masa sepatutnya kan ? Fyka nih tak lah nak katakan best student sangat . Nak guna masa sepatutnya kan . Hehez . Nampak ? Sebagai bukti sekarang Fyka masih lagi berada di depan lappy nih .

So , kita kenalah hargai masa tuh sepatutnya . Jangan sia-siakan . Selagi kita hidup nih kan . Sesaat pun kita dah tak boleh nak patah balik . Renung-renungkanlah .okeh Bubey . nak peace sikit ^_^*v (gegeh)

Sunday, 15 January 2012

Kesedihan Itu Milik Aku . Jangan Amek .

Haiii... Panjangnya . Hah . Ini entri Fyka yang pertama , sebab hapdet lepas balik sekolah . Mesti lah nak citer pasal sekolah kan . May be la kod . Kurang lebih jer . Citer ape ? Tunggu kejap (akunaktunaikankewajipansebagaihamba) Tapi dalam nih teruskan lah membaca . Yerk .


(kurang lebih macam nih)

Okeh Allahamdullillah . Selesai pun . Malas lah nak citer pasal sekolah . Nanti tak pasal-pasal Fyka buat dosa pulak . Dosa tuh . HeeH . Tak nak lah aku . Neraka nanti . Tengok dah tajuk entri kali nih . Bez tak bunyinya ? Hah . tahu . Tak bez pun kan ? Yeah ! Sebab tuh la Fyka sedih . Menginsafi kelemah diri . Fyka mula terasa tersisih di arus deras , pergi meninggalkan tanpa menoleh walaupun sesaat . Betapa kejamnya arus deras itu . Langsung tak menghayutkan aku . Malah buatkan aku terhengeh-hengeh menanti dan setia menunggu .Aceh wah . Hebat sangat lah tuh ayat . Perasan lah kau . Afiqah nih memeng suka perasan tak tau malu kah ?


Itulah yang Fyka nak citer . Oleh disebabkan itu , kesedihan sekali lagi menjadi milik aku . Betapa seronoknya aku . Setiap kesedihan yang aku peroleh aku akan sedaya upaya untuk melupakannya dan jadikan ia satu dugaan . Mesti ada hikmahnya . Tapi aku tak nak kembali ke arus yang lalu . Sungguh menyakitkan . Haaha . Berdrama lebih . okeh lah kang panjang lagi ,lagi merapu tah mana hala . bye .

Friday, 13 January 2012

Coklat tu Baik Untuk Minda .


Haii .. To all blogger . Orait . Tengok tak tajuk entri Fyka kali ni . Hah . Tibe-tibe pulak nak update tajuk macam tuh . Saje nak kongsikan kat korang semua kan . Sambil aku rasai nikmatnye makan Cadbury Black Forest pagi-agi nih . Wahh . Sedap siot . Mesti terliur kan ? Haha . Dah jadi adat aku dah setiap kali keluar jalan-jalan . Mesti kena beli Cadbury . Adat tahu . Wajib ! Wajib !




Nah . Amek Fyka belanje . Rase sorang sikit . Jangan rebut-rebut . Cehh (tak betul sudah) Ter liur tak ? Sedap tuh beb . Haha okeh . Lupakan . Fyka bukannya nak promote ke ape . Bukan aku yang untung kan . Back to the topic today . Coklat baik untuk minda ? Yes . Why ? Want to know ? Here . (praktis mat salleh sikit)


Tadi Fyka jalan-jalan lah sambil menikmati Black Forest yang sweet tu dekat Mr.Google and blogger-blogger kan . Dapat lah sikit information kan . So , nak kongsikan lah sikit dengan korang nih kan yang tak tahu lagi , yang dah tahu tu senyap je eak . Sini ;-

Dapat membantu meningkatkan memori dan hafalan
Dapat meningkatkan kebolehan mengatasi tekanan
Dapat membantu menajamkan mata dan minda
Dapat bantu korang memulihkan keletihan saraf
Dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular

Okeh . Dah dapat kan ? So , Selalulah makan coklat okeh . Jangan makan berlebihan pulak . Nnti penyakit lain pulak yang datang nanti . Okeh lah . Selamat beramal . Bye


Wednesday, 11 January 2012

Eh . Ouh . Lupa pulak .


Hai.. Lama sudah beta tidak menghapdet blog beta ini . Hari ini beta terbuka hati dan ingin mengambil kesempatan yang terbuka luas ini . Eh . Eh . Sori-sori terberangan pulak nak jadi anak raja lah konon . Puihh ! Perasan lah kau !(perasan kat aq lah kan) Apalah salahnya nak berangan kejap . Tak salah kan ? Salah ? Whatever lah . Lantak lah .(huiih kurang ajar nampak)
#mood tengah terasa nih. Hah . Mengadalah kau .

Okeh back to the topic . Okeh yer murid-murid hari ini cikgu nak ajar tajuk yang tertera di atas ini yer . Harap maklum . Berangan lagi . Suka hati Fyka lah . Fyka punya blog . Kan? Nk kutuk orang ke , nak puji orang ke , nak paku orang ke , dan ape-ape lagi . Suka hati lah kan . Betul tak ?




Eh . Ouh . Lupa pulak . Ape tuh ? Ape yang lupa ? Yelah maksud Fyka kat sini ialah Fyka lupa yang dia tuh lagi hebat daripada Fyka or somebody else . Siapa ? Who ? Fyka tak tujukan kat siapa-siapa pun lah . HAHA . So jgn nak perasan sangat . Nanti marah Fyka pulak .

Lumrah manusia lah kan mempunyai sifat riak ataupun berbangga dengan diri sendiri atas kelebihan yang dimilikki . Tak kata lah kan . Fyka pun kadang-kadang terbuat jugak macam tuh . Bukan terbuat lah memang rasa macam tuh pun . Siapa yang tak ? Angkat tangan . Hah . Cepat >> Ouh . Tak dapat sambutan hangat . Sob..sob..sob..

Lupakan . Fyka tak kesah pun . Lantak lah kau nak kata apa pun . (ada aku kesah?) Tak langsung . (tapi Fyka tak boleh nak bohong diri sendiri lah kan . Memang terasa beb) Tapi nak buat macam mana . Dah tertulis untuk Fyka jalaninya dengan jalan yang ini . Yang nak sibuk-sibuk tuh kenapa? Ikutlah jalan sendiri kan . Fyka tak ajak pun orang lain ikut .

Hah . Nampak tak dah lari tajuk ? Kan ? Tak apelah . Janji Fyka dah buat entri kali nih . Okeh . Jam pun dah menunjukkan jam 10.30 mlam . Masa untuk tidur yer syg . Sihat untuk PMR candidates . okeh ? Bye .nak peacee dulu lah ^_^v* (hehe gatai)

Thursday, 5 January 2012

Sekolah 2012 .Seronok Ke ?

Hai.. Sihat tak nih ? Mesti sihat kan . Dah 3 hari dah Fyka di form 3 . Wahh . Dah besar rupanya . Tak sangka deh aq dah form 3 . Memang tak sangka . Macam baru semalam ja Fyka masuk darjah satu . Hah ! Perasan lebih . Suka hati i lah i nak cakap ape blog i kan ? So , tak payah nak kata ape2.#just kidding*




Okeh dah tiga hari Fyka sekolah . Baru hari nih dapat menghapdet blog nih . Dah buruk n berhabuk kod . Yelah PMR candidate lah katakan . Cehh . Nak exam kan ? So , kenalah tumpukan perhatian dengan pelajaran sikit . Tak boleh leka lagi . Kena serius ! Acehh .(nasihat orang lah konon eak) Whatever lah Fyka hanya tulis tak ade kena mengena dengan yang mati mahupun hidup . (boleh tara tuh)

Tahun nih memang banyak lah dugaan . Nak kena kejer kejayaan sikit . Azam baru nih . Masuk sekolah hari pertama semua cikgu suruh belajar elok-elok jangan main-main lagi .Kebanyakkannya semualah kan .

Tahun nih jugak form1,2,3 dapat kelas tetap . So , tak payah lah nak jalan sana nak jalan sini .Penat . Tapi whiteboard pulak . Tak ada . Heh . Aq baru nak belajar elok-elok. Heih . Nak buat macam mana kan . Terima ja lah . Eak ? So merantau lah jugak kami buatnya .Kesian-kesian .

Tak boleh tulis banyak-banyak . Nak kena study lagi nih . So , nanti kalau Fyka ada masa pulak lah baru boleh nak menghapdet blog nih . Dan menatap lappy Fyka yang comel nih (haha tak adelah) Okeh bubey .peace^_^v*

Sunday, 1 January 2012

Tahun Baru , Azam Baru !


Haii..^_^*v.. Apa Khabar ?Hee. Okeh . Sbenarnya Fyka lama tak menghapdet blog nih . Rindu pulak . Maklumlah sibuk nak sekolah dah kan ? So.. kenalah ready siap2(eh!mcmlah dia tuh good student sgt) mmg , mmg aq gud student so? apa kau kesah ?
#heee. tak adelah mengurau jer.(i'm bad student) right ? 'YEAH'





Huh . Sedar mmg sedar jugak lah . Tak kan tak seda pulak kan ? Apa yang sedar nyer cik Fyka oii . Apa ? Apa eak ? Aduh . 2012 lah .


Banyak pngalaman yang Fyka dpat dekat 2011 tahu ? Korang ape tahu .(HEHE) Nak tahu ? Tak nak ? Tak nak sudah . Ada aku kesah ?#whateverlah#

First, Aku jadi form2 lah kan ? in 2011 okey . Banyak dugaan yang Fyka hadapi waktu jadi form2 tuh . Tambah2 lgi kena jadi penolong ketua kelas pulak . Aduh ! Gila siott ! Actually aku tak nak jadi pun . Dek kerana 'Kebetulan' Acehh . 'Kebetulan' sangat . Yang mnyebabkan aku boleh 'terjadi' . Wahh . Hebat tak ? Apa yang hebat tak 'menghebatkan' diri aku lngsung .
#tengok kejap aku kejap Fyka mcm2 lah whateverlah janji tak salah kan . Harap maklum.

Second . Yang nih malas lah citer . Malu . *malulah sangat . Okeh . Kiter lupakan saja lah .
Actually , bende nih 'privaci' sikit . Alah . Pasal tuh lah . Itu . Haha . Forget it .(merapu saja)





Third , woow . Tekejut den . Tak sangka . Tiba-tiba jer boleh jadi macam tuh . Nak tahu ape ? Alah tekejut tgok result exam aku lah . Tiba-tiba jer boleh jadi good . Tak sangka . Haha . First time waktu tuh . So , aku jadi tak keruan sikit . Faham ? Buat-buat faham dah lah eak .

Then , Fyka teruskan perjalanan . Tiba-tiba pulak . PAQKK! . Jatuh . Jatuh ape ? Result lah . Ape lagi kan ?Dek kerana terlalu rasa selesa . NAHH! amek kau . Kan dah dapat . Tak reti nak bersyukur sangat . Padan muka . Padan muka kat Fyka kan .So, korang jgn jadi macam nih orait? Dah dapat result elok-elok tuh bersyukur lah banyak-banyak .






Okeh . itulah . So , Fyka dah ade banyak pengalaman di 2011 . Waktu Fyka naik , jatuh , tergolek dan ape-ape lagi lah .So , in 2012 aku akan amek pengalaman yang lalu untuk maju kehadapan.(cehh hebat tak ayat?) okehlah .Wassalam . And peacee ^_^v*