Tuesday, 20 December 2011

Apa Nak Buat Ni Kalau Stres @ depresi ??



Haii..peace ^_^v* yoo ! okeh Fyka bgun pgi2 nak hadpdet blogs nih . HAHA . Yelah, smlam Fyka dh buad ciri2 stres @ depresi ,kan ade bersambung . Mne smbungan nyer ? okeh . Inilah yg Fyka nk buat ni . Tumpukan perhatian eak ? Tarik nafas dlm2 ..lepas .(jgn lpa trik nfas blik yer)arwah plak nnti .

Yeep . Apa nk buat ? stres ? depresi ? Bce ni . Bce smpai hbis tahu ? klaw tak nak tak ape . Pegi berambus !*grau jer



  • Ubah cara korang memandang sesuatu masalah.

>> biasenya klaw mngalami msalah, tentunya korang akn rsa yg korang mngalami msalah pling brat di dunia. Sdangkan ia adlah sbaliknya. Tnamkan dlm diri yg korang mampu untuk mgatasi msalah tersebut. Jgn risaulah. Biarpun blum selesai, nmun tak ade msalah yg tak dpat diatasi. Lgipun pecayalah yg stiap msalah tu ada jln pnyelesaiannya .

  • Jgn penah ada niat yg negatif.

>>klaw korang mmpunyai niat yg negatif tak akn mnyelesaikan msalah pun, tpi sbaliknya akn mnambahkan lgi msalah korang. Try isi msa yg ade dgn mlakukan aktiviti yg berfaedah. Maybe akn mngurangkan ckit msalah korang tuh ckit. Lebih tnang kod.

  • Cari hiburan untuk diri sendiri

>>Haa . Inilah cara pling berkesan . Dgn membuat diri sendiri merasa hepy. Jika korang hepy, tentunya korang akn mnmandang msalah korang dgn lbih mdah. Contohnya, korang boleh bce komik lucu, menonton filem yg komedi dan dgar lagu yg rncak yg bleh mmbangkikan smagat korang.

  • Rajin-rajinlah beribadah.

>>Inilah cara pling pnting . Mesti buat. Wajib . Minta petunjuk drpd Tuhan adakah cara terbaik. So, rjin2lah yer beribadat spaya dpat petunjuk sbenar trus dibrikan kekuatan dlm mnghadpi ujian tersebut . (jgn lpa yg ini)

  • Ceritakan kpada orang yg rpat dgn korang.

>>Kalau bersa terbeban dgn msalah, critakan jer kat org yg korang rpat contoh, member korang, parent or bf/gf korang .Bnyak pandangan yg korang akn trima dan pasti ia mmpu mgurangkan beban msalah tersebut.Bila kita bercerita, beban msalah kita tuh akn berkrang lah skit .


Okeh lah . Itu saja . Hrap korang manfaatkan itu semue okeh? Setiap msalah tu ade jln penyelesaiannya. Trust that !(btulkah aq eja niy)

Arghhhh.. Stresnya !!! Apa Nak Buat



Haii..thanz for reading . Tegok tak tajuk entri kali ni ? Amacam ? Ke korang jdi stres sbb bce tjuk mcm tuh ? tak kan ? Kalaw yer #i'm sorry . Just nak kongsi satu bnde . Yg Fyka kaji , selidik , bce . Dan nk kongsi dgn korang smue . Bleh ? Klaw tak bleh tak apelah .(majok ckit) takbolehbelah .



Okeh, dlm kita mnempuhi hdup ni, mestilah kita penah mgalami saat2 kejatuhan shingga smpai mmbuat dri kita rsa kecewa yg teramat sgt . Penah tak ? Mestilah penah kan . Klaw tak penah . Maybe korang bkan mnusia . HUHU *gurau jer jgn hati yer .

Bende ni bleh membuatkan kita bersa tetekan kan ? Betul . Apa itu stres ? Stres sbenanya adlah respon yg muncul dlm keadaan yg tak mnyenangkn . Depresi tu plak ? Depresi pulak adlah keadaan mood yg ditandai dgn prasaan sdih, tetekan n brasa langsung tak bersmangat untuk hdup . so, klaw stres tak diatasi ia boleh mnjadi depresi . Tahu ? So ,jgn lah stres sgt . Rileks sudehh(bak kata Leen ik4)nmpak sgt aq ni ske tgok ik4 .

Mehh cni Fyka nak kongsi mcm mna ciri2 stres @ depresi . Fyka dpat nyh dri pelbgai sumber okeh . Dan bkan Fyka copy spe2 pnyer blog . I'm not a Copycat okeh . Walaupun Fyka ni new bloggers . Tpi Fyka ttp akn usahaknnya sndri. Jalan2 kat rumah Encik Google . Terlihat lah satu bnde . Apa ? Bnde ni lah >>

Ciri-ciri Stre @ depresi :-
Jika korang mngalami lima dri sembilan ciri2 ni, maknanya korang tlah mngalami stres @ depresi .
  1. mood dlm keadaan tetekan
  2. krang minat mlakukan sbarang aktiviti
  3. berat badan + atau - 5% dri asal .
  4. pola tidur berubah, susah tidur atau terlebih tdur .
  5. berasa krang bertenaga.
  6. merasa dri tdak berguna dan tdak berharga .(yakinlah dri ckit)
  7. sukar untuk fokus dan lmbat berfikir(boleh dikatakan jdi blur ckit)
  8. kurang pada aktiviti fizikal
  9. muncul keinginan untuk bnuh dri .(ehh ! jgn dosa tahu)

Okeh . Dah tahu kan . Korang renung2kanlah apa yg Fyka tlis ni . Nak tahu apa nak buat klaw stres @ depresi ? Tunggulah entri Fyka strusnya okeh . Saba okeh . Fyka akn kongsikan .


bersambung..



Monday, 19 December 2011

Betul lah ! Mencabar Betul .



Haii ..korang . A lot of thanz for reading this blog . And welcome . Hai speaking bnyak pulak Fyka ni . Okeh lah . Dah bce tjuk entri Fyka hari ni ? dah kan ? Right ? Okeh . Apa yg mncabar sgt ni ?

Actually , yg mencabar tuh . Dlm dunia berblogging ni lah . Fyka pun tahu sma ade , ade ke org yg bce blog Fyka ni . Ke pnat jer Fyka mnulis ni .



Wooowhh ! Tggu kejap ." Kau nak putus asa mcm tu jer ? Alah biase lah org bru msuk blog . Tak gitu ? Kau ingad first day kau msuk, kau bleh dpan followers yg bnyak kah ? mustahil !"

Okeh . Dri situ Fyka dah dpat . Apa dia ? Jangan putus asa lah ! Walau apa pun yg kita buad kita tak boleh putus asa . Sia-sia lah usaha kita selama ni . Kan ? So .. Fyka tekad . Nak terus kan jgak . (ceehh) Insyaallah .

Okeh .(bape bnyak lah okeh tu) . But, tahun depan . Munkin Fyka dah tak dpat nak update slalu blog . Bkan blog jer, FB pun tak bleh . Seminggu sekali jer kod . HUHU . Yelah orng nk PMR tahun 2012 . Mestilah .kne 'diet' ckit . Bkan diet krangkan berat bdn . Tpi "diet mengonline" . Tpi lpas habis exam nnti kan ade mse yg pnjang . So, bleh lah mengonline blek mcm biase .

Okeh lah (okeh lgi) tak ade ayat laen . Sory lah . Sikit jer kod entri kali ni . Klaw ade mse Fyka cbe hapdate lgi . bye .syg spe yg bce !

Sunday, 18 December 2011

Matang ? Mature ? nak jadi Seorang yg Matang ? mcm Mne .



haii ..pukul brape skarang ? jam ? pukul brape ? 9.30 pgi lha .awl2 lgi aq dah nak tlis entri . bgus x ? oowwww .pgi2 bleh plak bgun smata-mata nk online .tpi klaw swuh stady ckit .kjap jer nk hbis .tpi klaw online berejam .kan ?(tak kata kat spe2 pun) okeh .rileks kjap .tarik nafas <<<<< lpas >>>>tarik<<<< esok lpas okeh ?bleh ? HAHA . klaw arwah Fyka tak tggung orait .#grau jer .



okeh .back that .entri tuh . tgok dah kan ? ape tjuk dye ?matang . mature . apa tuh ? tak kan tak tahu kod .korang matang lgi ? HAHA . okeh . matang .matang dri segi emosi .persaan .tindakn .fikiran .bnyak tak ?(jwab lha sndri kan)

Apa yg pnting .kita kne konsisten(cehh perkataan yg tak penah aq kluarkan first time ) konsisten dlm perwatakn kita . Misalnya .klaw seseorang tuh bersifat peramah .caring .ngn member-membernya . so.. klaw dye ngn family pun mnunjukkan sifat yg sma kan . faham tak ? (tak faham buad2 fham lha yer)

Nak tahu tak personaliti yg mcm mna mnunjukkan yg kita nyh matang .
meehh Fyka tnjukkan .
  • bersifat terbuka dan ingin memahami msalah org lain .
  • mempunyai matlamat yg jelas .
  • mempnyai akal yg rasional .
  • mengasihani orang lain seperti dri sndri .
  • mesra dan hormat org lain .
  • mmpnyai keyakinan dri .
  • bersedia mnghadapi cabaran .
  • bersdia mngatasi sgala msalah yg ada pda dri sndri .
  • snggup mngakui dan mnerima klemahan dri sndiri dgn lapang dada .

"Personaliti matang ialah bagaimana seseorang itu mnunjukkan sifat yg konsisten ,positif dan mempnyai mental emosi yg stabil walaupun brada di mna sahaja ."
-Gardon Allport-

okeh lha itu shaja .nnti klaw ade mse Fyka smbung lgi . ^_-v*


Tak Nak Usaha Tapi Nak Berjaya. mcm mna tuh ?



haaii ..tgok dah kan .tjuk entri kali nyh ? 'tak nak usaha tpi nak berjaya' beb! dlm dunia nyh tak bnde yg bleh kta dpat percuma taw .klw tak ade duit .wang . jgn hrap lha nak beli sesuatu kan .?



smalah klaw kita nyh nak berjaya . ada ke org yg berjaya tnpa usaha ? ade ? korang korang pnah jumpa it's kay lha . tpi really Fyka tak pnah jumpa pun .

resipi nak berjaya ? sng je . klaw nak berjaya ny stu bnda yg tak terhad lha .spe2 pun bleh nak berjaya .tak kira spe dye . tak kira rpe .agama . klaw dah Allah dh ttapkan yg dye tuh akn berjya .akn berjya jgak .

Fyka tak dilahir sempurna mcm korang . but aq pecaya . tak ade org dimuka bumi nyh yg smpurna .tpi aq ttap rsa ade org lgi beruntung drpad aq .tpi adakh diorang bersyukur dgn smua tuh ? bersyukur lha ckit . anugerah tuh .klaw korang cantik .pandai .ada bakat . tuh smua .adlah anugrah Allah .bersyukurlah yer .sma kita doakan akn anugrah yg kta dpat tuh .akn kekal.

usaha? ade orang yg dah usaha tpi tak berjaya . cam mna plak ? usaha yg sia-sia kah ? tak lha .tak akn sia-sia slagi usaha kita tuh betul .Fyka pun pnah jgak rse mcm tuh .usaha tpi tak tercpai ape yg Fyka nak . itu bererti ade sesuatu yg lbih bsar kita akn dpat . sbb Fyka slalu pgang kta2 nyh..dgar baik2 jer .ingad ! taw !


"Gagal selepas usaha adalah hikmah . Kamu akan mendapat sesuatu yang lebih besar drpd apa yg kamu sangkakan"

Dan>>

"Rezeki.. ada di mna2 datang tanpa diduga , tepat pada masa . yang pnting, mesti usaha dan bertawakkal saja kpd Allah apa yg kita lakukan"

Haa . dah tahu kan .soo..jgn rsau klaw kita usaha tpi tak berjaya .org yg berjaya dye akn penah jtuh . jtuh naek tuh dah jdi adat klaw nak berjaya .yg penting kita bangun drpd jatuh tuh cepat .sbelom terlmbat .insyaallah .kita akn berjaya .

::Resipi Nak Berjaya::
  1. Usaha
  2. Doa Selalu
  3. Solat Jangan Tinggal
  4. Akhir skali , tawakkal sja kpd Allah . agar apa yg kita buad d'berkati olh-Nya.


Insyaallah .klaw kita amalkan kita akan mnjdi seorang yg berjya di dunia dan di akhirat .Aminn...:))thanz korang yg sudi mmbaca .



DSLR ! Nanti Tunggu Aq Taw ! hee:)


haiii..okeh skrang jam mnunjukkan 11.00p.m ? kan ?bru lpaz text dgn ******(let's be secret) secret lha sgt . huh ! but really . secret . HAHA . okeh lha .sbenanya .aq tgah jeles nyh . haah ? jelez ? knpe lak nk jelez2 nyh ?(bnyak soal lha lu) tak ade lha jelez tgok diorang pgg DSLR . fuhh . idaman aq spnjang msa .tigin nya aq nk jdi tuan pnya DSLR tuh .tpi aq kna saba . ja lha .klw ade rzeki aq dpat lha kan ? right ?aq nyh pgg pun xpenah .tgok ja .itu pun jrak jauh . HUHU .wuuh >>> sobsobsob:(' bez lha tgok orang yg pndai berphotography nyh . nmpak kool .huuu . soo cool .aq nyh mmg ske ambil gmbar .klaw bgi kamera kat aq hbis memori . (baik jgn bgi) tpi klaw DSLR bleh ! (eeceeh!)

korang nak tahu sbb ape aq terlalu taksub sgt dgn bnde nyh
>>>>>>>
<<<<<<
<<<<<<<
>>>>>>
^
^
^



sbb .aq mmg ska akan bnde nyh .hrap suatu mse nnti aq akn mnjdi tuan pnyer DSLR .Aminnn >..


Friday, 16 December 2011

HAHA dia Dah Gemuk !



haiii..anyeong haseyo!sihat x??tnangkan mnda okeh??xmau tension2 susah nnti..HUHU(lbih plak)amacam tgok tjok netri ika kli niyh?? gmuk?? spe gmuk??spe nyh?? ika??xlha..ika xnak gmuk lha(HAHAH)lwk lha plak(but series it not funny kan)okeh2 drpad ika trus mlalut nyh baek back to the tjok..sbnaya yg gmuk tuh my loving!spe plak my lovinng aq nyh??haaa??hehehe tnyer solan buduh plak..my kucin!lha! HAHAHA . ingadkan spe lha yg dh gmuk tdi..aq xnk ktuk spe2 lha okeh? oarait? pukang ika dah besa rprnya..gmuk plak tuh..xsmpat plak nk ambik pic dye tgah gmuk nyh..bleh tnjuk kan ? dlu aq amik dye kcik jer lgi..blu pun xbpe nak lwa..but now so cute!! i love it !dgn blu nya yg kmbang..bleh jgak aq lpaz tnsion dkat dye..(jhat pnyer tuan)i'm witch! HAHA ..okeh lha mlaz lha plak nk berceloteh pnjang lebar(mcm penah!)haissh..sbb i nak tgok citer korea..shari ika x tgok cter korea xleh idup dohh..HUhu(real or fake)..nak thu cter pe?? My Girlfriend is Gomiho..bez beb..lwak siot..terglak lha aq sowang2 sbb abg aq tak ade..klaw dye ade mstilah tgok skali kan,?? okeh lha nak mla dah nyh..bubey saranghea(thankz for reading)^_^v*

Wednesday, 14 December 2011

Macam Mana Nih ? Cemerlang ? Just Do it.



hye..sihat x??klaw xsihat cpat pegi mkn ubat taw..sekolah pun nk mla dah klaw skit kan pyah..xboleh nk tumpukan perhatian kat sekolah nnti..so..ksihatan tu penting yer..tambah2 plak yg nak ambil exam2 yg pnting tho..smalah mcm aq jgak..haha(nsihat org jer lbih kan?)ok lah tdi ika pgi ronda2 kan cik google..terjumpa lha stu entri nyh dye ckap ttng petua pelajar cemerlang..nak jdi cemerlang??xtahu nak mla kan mcm mna??haa jom truskan mmbca yer..bce! tumpukan perhatian anda yerp!heee:)

Nak tahu tak petua-petua untuk mudah ingat??
(maklumlah kiter nyh kan mdah sgt lpa.maybe u olls kna amalkan nyh oraitt?)
  • jangan makan kepala ikan
  • jangan makan organ dalaman
  • jangan minum semasa makan
  • jangan minum atau makan makanan yang tercemar oleh semut
  • jangan melihat kemaluan
  • jangan melihat buih
  • jangan membaca nama pada batu nisan
  • banyakkan makan makanan yang mengandungi soya seperti tempe, tauhu dan lain-lain
  • banyakkan makan kismis, kurma dan madu
  • banyakkan makan kekacang
  • pakai minyak wangi ketika belajar atau menghadapi peperiksaan
  • jangan makan sehingga terlalu kenyang
  • jangan kencing berdiri
haa..dah tahu kan..so..kna amalkanlah yer..tpi yg pnting kna ade usaha, doa dan tawakkal.beserah pda tg esa okeh.

then, nak kongsi kemahiran mengingat..
  • tampal nota-nota penting di dinding
  • tukar perkataan, ayat atau definisi dalam bentuk gambar atau rajah
  • gunakan kaedah akronim
  • reka cerita atau ayat mengenai konsep yang perlu diingat
  • pecahkan maklumat kepada kumpulan kecil

ika pun ade buat jgak bnda yg kat ats tu jgak..sbg persediaan..tpi yg pnting kna ade usaha brulah berjaya..n jgn lpa doa..smbahyang jgn tnggal..sbb ilmu yg kiter tuntut tuh ilmu Allah s.w.t so..bnyak2kan lha berdoa agar ilmu yg kiter dpat tuh bermanafaat dan dirahmati..okeh itu lah ik anak kongsikan ..bubey..saranghea^_^*v

Tuesday, 13 December 2011

Kawan Biar Seribu Kasih Biar Satu


hye..lme xupdate blog nyh dah berhabuk dh,,fuuhh!1fuhh! sawang pun ada??msalah nyh..kna cpat besihkan dan update nyh..(hikhik)sebenanya kan ika tgah sdiyh nyh..(xlha sediyh snad unn)>>just nk simpati hihkhikh..(xadelah men2 je kowt)i ade mruah k..




snag citer somebody dah lpa kat aq..!!hahaaaa!!smpai hti dye buat aq mcm nyh..'takku sangka takku duga'(cehh siap ade lgu lgi)btullah dye mmg xpeduli kat aq lgi..sdiyhnyer..sdih x? sdih x? korang bkan rse pun kan? hnya dri ini sja yg thu..(ayat pasrah bleh)yelah..kat dlm fb xpnah tgor aq pun sekali pun xpenah..yelah aq pham..kau dah ade rmai yg laen yg bleh kau kongsi rasia kau..ade kat sisi kau..sper lha aq yg nak dibandingkan dgn mereka smua tho..hnya tnggal knagan jerp..klaw dlu yelah aq pnah jdi mcm tho untuk kau..tpi hnya seketika shaja kan?xpelah klaw kau betul2 dah lpakan aq..aq trima..kita bekawan bia sribu kasih bia stu kan?right?oklah apa2 pun thanz for begin my bff dlu k..aq sntiasa doakan kau akn baek2 jer..walaupun kiter nyh stu sekolah..hrap kau akn bhagia dgn new fwen kau tho..okeh aq xnak tgok kau sdiyh..bubey..saranghea!