Sunday, 18 December 2011

Matang ? Mature ? nak jadi Seorang yg Matang ? mcm Mne .



haii ..pukul brape skarang ? jam ? pukul brape ? 9.30 pgi lha .awl2 lgi aq dah nak tlis entri . bgus x ? oowwww .pgi2 bleh plak bgun smata-mata nk online .tpi klaw swuh stady ckit .kjap jer nk hbis .tpi klaw online berejam .kan ?(tak kata kat spe2 pun) okeh .rileks kjap .tarik nafas <<<<< lpas >>>>tarik<<<< esok lpas okeh ?bleh ? HAHA . klaw arwah Fyka tak tggung orait .#grau jer .



okeh .back that .entri tuh . tgok dah kan ? ape tjuk dye ?matang . mature . apa tuh ? tak kan tak tahu kod .korang matang lgi ? HAHA . okeh . matang .matang dri segi emosi .persaan .tindakn .fikiran .bnyak tak ?(jwab lha sndri kan)

Apa yg pnting .kita kne konsisten(cehh perkataan yg tak penah aq kluarkan first time ) konsisten dlm perwatakn kita . Misalnya .klaw seseorang tuh bersifat peramah .caring .ngn member-membernya . so.. klaw dye ngn family pun mnunjukkan sifat yg sma kan . faham tak ? (tak faham buad2 fham lha yer)

Nak tahu tak personaliti yg mcm mna mnunjukkan yg kita nyh matang .
meehh Fyka tnjukkan .
  • bersifat terbuka dan ingin memahami msalah org lain .
  • mempunyai matlamat yg jelas .
  • mempnyai akal yg rasional .
  • mengasihani orang lain seperti dri sndri .
  • mesra dan hormat org lain .
  • mmpnyai keyakinan dri .
  • bersedia mnghadapi cabaran .
  • bersdia mngatasi sgala msalah yg ada pda dri sndri .
  • snggup mngakui dan mnerima klemahan dri sndiri dgn lapang dada .

"Personaliti matang ialah bagaimana seseorang itu mnunjukkan sifat yg konsisten ,positif dan mempnyai mental emosi yg stabil walaupun brada di mna sahaja ."
-Gardon Allport-

okeh lha itu shaja .nnti klaw ade mse Fyka smbung lgi . ^_-v*