Friday, 28 December 2012

10 Fakta Menarik Mengenai Kucing.

Cik Lonely Crazy Membebel..
                                                    ۞ *•.¸.•* بِسْمِ اللهِ الْرَّحْمَنِ الْرَّحِيمِ •¸ .*• ۞
Assalamualaikum
Anyeong Haseyo !
Peace ✌˙❤‿❤˙✌

Hai..hai..sihat tak hari ni ? Sihat ? Ok . Yaa, sekolah dah nak bukak..arghh nak kena pergi sekolah. Alah tunggulah dua tahun je lagi. Ahakks. Ye, back to the topic. Fyka nak buat entry pasal kucing hari ni. Menarik tak ? Siapa dekat sini pecinta kucing ? angkat hidung. HAHA. Oklah. Kucing adalah haiwan paling cute sangat kan ?Untuk pengetahuan korang Fyka pun ada kucing. Auww ! Comel sangat nama dia Pukang yeah maybe lintang-pukang kod. Kucing boroi lah katakan.

Tapi kan, korang tahu tak yang kucing ni pun ada fakta-fakta yang sangat menarik tahu ! Sebanarnya banyak kalau nak senaraikan fakta-fakta kucing ni, tapi hanya 10 pun cukup kan ?Jom..baca fakta dekat bawah ni :



1 . Kucing boleh membezakan warna ungu , biru , hijau dan kuning . 

2 . Kucing boleh balik ke rumah walaupun di buang jauh2 , tanpa disediakan kompas .wahh ! hebatnya 

3 . Kucing mempunyai ingatan jauh lebih baik daripada anjing , monyet , orang hutan .So, kucing akan ingat siapa tuan dia lah kan ? 

4 . Kucing boleh mengeluarkan lebih daripada 100 bunyian . 

5 . Kucing mempunyai kelajuan hampir 50 KM/J.Boleh masuk Olimpik lah macam ni.

6 . Kucing akan mejilat tubuh badanya setelah mengalami kejadian berbahaya bertujuan untuk menenagkan dirinya . 

7 . Kucing tidak pernah berpeluh , walupun setitik . 

8 . Kucing mempunyai DNA yang berjenis AB dan boleh di padankan dengan manusia yang berdarah AB . Woaah ! Samalah dengan aku. HAHA !

9 . Kucing betina mengambil masa lebih kurang 58-65 hari ketika waktu buntingnya . 

10 . Kucing mempunyai suhu normal nya adalah 38.6 darjah celcius 

OK ! Get it ? Semoga menjadi manfaat pada korang yee ! Jangan lupa komen ! Hahah ! Oklah goodnight. Jangan menganiayi binatang ye. Berdosa ! Bye saranghea, sayonara !


Wednesday, 26 December 2012

Rambut Terhasil Daripada Apa ?

Cik Lonely Crazy Membebel..
                                                    ۞*•.¸.•* بِسْمِ اللهِ الْرَّحْمَنِ الْرَّحِيمِ •¸ .*• ۞
Assalamualaikum
Anyeong Haseyo !
Peace ✌˙❤‿❤˙✌

Hai..hai..korang ! Selamat malam ! Selamat datang ! Dan selamat-II lagi. Semoga selamat selalu ok . Yeah ! Hari ini dengan bersemangatnya nak buat entry. Rindunya dekat member-II melepaskan rindu lah tadi. Heh ! Ok . Fokuskan diri anda dengan tajuk entry Fyka kali ini. Tak pernah-II Fyka buat entry yang macam gini. But, sekali-sekala takkan tak boleh iye dak ? Ok ! Bila nak start ni asyik membebel ja dari tadi bosan tahu ! Aku heran apa ? Yelah, rambut datang dari mana ? Haa. meh nak bagitau sikit. 



Korang tahu tak rambut tu terhasil daripada apa ? Hah ? Tak tahu ? Meh Fyka nak bagitau ok. Dengar elok-elok. Dengar ? Ok , baca ! Rambut terhasil daripada protein sama macam mana kuku kaki dan tangan. Perkembangan rambut ynag normal akan melalui 3 peringkat iaitu, peringkat pertumbuhan, peringkat berehat dan peringkat gugur.

Boleh dikatakanlah hampir setiap individu 90% rambut yang tumbuh di kulit kepala akan terus berada dalam peringkat pertumbuhan. Bagi 10% lagi akan berada dalam peringkat rehat dan jugakdi penghujung peringkat inilah biasanya keguguran rambut akan berlaku. Ok, faham ? Macam gini rupanya.

Secara umumnya, keguguran rambut yang kurang daripada 100 helai adalah dianggap normal. Kalau lebih, jumpalah doktor ye ! Jangan jumpa doktor gigi pulak ! HAHA ! Kiralah cukup tak 100 helai. Mampus nak kira ! Haa, oklah sini sahajalah harap korang dapat maklumat yang berguna walaupun cacat sikit. Ok bye saranghae, sayonara !

Wednesday, 19 December 2012

Alhamdullillah, Terima Kasih Cikgu !

Cik Lonely Crazy Membebel..
                                                    ۞ *•.¸.•* بِسْمِ اللهِ الْرَّحْمَنِ الْرَّحِيمِ •¸ .*• ۞
Assalamualaikum
Anyeong Haseyo !
Peace ✌˙❤‿❤˙✌

Alhamdulillah, nah mak,abah (:


Tarikh 19/12/2012 tepat jam 10:46 pagi, adalah hari yang paling bersejarah dalam hidup aku. Alhamdulillah, hanya itu yang terucap dari mulut aku. Aku taklah dapat straight A's dalam PMR 2012 nih. Tapi aku bangga sangat sebab aku dapat 7A 2B. Walaupun ada orang yang cakap tak payahlah nak bangga sangat PMR je baru, SPM lagi penting dan susah. But, bagi aku aku hanya rasa bangga untuk diri aku ja tak ada kena-mengena dengan korang. HAHA . Ok .

                                                       Alhamdulillah, PBS lulus cemerlang (:

Yelah, siapa tak seronok kan usaha selama ni dan dapat apa yang dia nak. Aku pun macam tu, tak sia-sia aku dah usaha selama ini. Aku qiam tiap-II hari sebelum PMR. Yeah, nak dapat sesuatu yang besar, mestilah korbankan sesuatu yang besar jugak kan. 

Apa-apa pun aku seronok sangat bila dapat tengok muka mak dgn abah aku gembira. Akhirnya, dapat jugak aku hadiahkan mereka kejayaan ini. Tak lupa jugak family aku yang lain.Tak sia-II abah aku bagi motor kat aku untuk pergi sekolah. Aku nak cakap terima kasih for my brother, hehe . Yo ! thank you sebab ajar aku selama nih, kalau tak, tak taulah math aku macam mana. Alhamdulillah, aku bagi A dekat hang ye ! Cikgu-II pun , terima kasih sangat, especially, Cikgu Haniza, Cikgu Alifah, Cikgu Rohayu, Cikgu Yahaya, Ustazah Azura, Cikgu Erma dan lain-II lagi banyak sangat cikgu yang mengajar aku nih. Btw,terima cikgu !!

Tahniah jugak dekat yang dapat straight A's tuh ok . Tahniah jugak kat kawan aku nih, Fariha, dia dapat 8A 1B , tahniah kawan. Ramai lagi kawan-II aku yang dapat keputusan yang cemerlang. Tahniah untuk korang. PMR ni hanya nak tentukan kita nih nak masuk aliran apa sahaja form 4 nanti. SPM tu yang penting. Harap-II aku tak ber-honeymoon sangat form 4 nih. NO, NO. Tak mau-II. Fokuskan untuk SPM pulak ok .

Muka aku tak tengok camera dah ! HAHA . lawak punya gmbar.

Hope jugak, aku dapat kelas sains tulen, sebab aku suka sains ! Best sangat ! Hehe . Oklah , dah banyak sangat aku berceloteh kang korang bosan pulak nak baca. Terima kasih cikgu ! my family ! my friends ! all thank you ! Bye-II saranghae, sayonara.


Tuesday, 11 December 2012

Nightmare o.O

Cik Lonely Crazy Membebel..
                                                    ۞ *•.¸.•* بِسْمِ اللهِ الْرَّحْمَنِ الْرَّحِيمِ •¸ .*• ۞
Assalamualaikum
Anyeong Haseyo !
Peace ✌˙❤‿❤˙✌


Hope all my friends have a luck (:

Hai semua (: sihat ? Okeh lah aku nak menaip hari nih sebab aku dapat nightmare semalam ouhha ! Seriusly menakutkan . But , hakikatnya tak lah menakutkan sangat . Just mungkin bagi aku je kot . Memandangkan result PMR yang tak sabar-sabar nak keluar sangat tuh . Maybe next week . Itulah yg menyebabkan aku ni tetiap malam dapat nightmare . Wah ! tak tahulah apa resultnya o.O . 

Ya Allah takutnya . Dah lah mimpi yang tak logik dan tak masuk akal pulak tuh . Just, aku harap sangat-II Allah permudahkan urusan aku hari tuh . Aku cuma takut kalau-II aku terpengsan ja waktu nak tunggu result tuh o.O . OHHH ! Tidak ! Jangan lah nanti masuk surat khabar muka depan "seorang pelajar pengsan semasa menunggu keputusan PMR " HAAH ! lebih dari nightmare lagi .

Okay lah , tu je pun yang aku nak kongsi . Jumpa lagi (: WISH ME LUCK OK ! bye saranghea , sayonara.

Saturday, 8 December 2012

Arhhhh ! Takut

Cik Lonely Crazy Membebel..
Assalamualaikum
Anyeong Haseyo !
Peace ✌˙❤‿❤˙✌





Hai.. Ok . Hari ni tetiba nak menghapdet blog nih pasal tajuk tuh lah . Ok . Actually yang aku takut nih adalah . RESULT PMR ! Arhhh ! Hmmm . Macam mana nih . Tadi aku jalan-II dekat google dan cari-II bilalah tarikh keramat tuh akan berlaku . Dan akan dianggarkan pada 19/12/12 nih adalah tarikh dimana keputusan PMR akan keluar dan diumumkan .

Wah ! Betapa gementarnya jantung ku ini hanya Alllah sahaja yang tahu. Serius aku tak sanggup nak hadapinya . Ya Allah pemudahkanlah urusan ku pada hari itu. Ya , Aku percaya apa yang telah aku usahakan itulah hasil yang akan aku dapat hanyalah perlu bertawakkal kepada Allah. 

Aku nih taklah yakin sangat nak dapat berapa A . Just berharap ja lah yang boleh pun. Ok lah .Kepada calon-II yang bakal mengambil result sama dengan Fyka em..just nak cakap percaya dengan apa yang korang dah usahakan ok . Usaha=Hasil . Ok Good Luck . Thanks for reading.Bye saranghae 
ᵔᴥᵔ

Wait . Tengok betapa nervousnya aku 【•】_【•】

Friday, 7 December 2012

Berhempas Pulas ◔_◔

Cik Lonely Crazy Membebel..
Assalamualaikum
Anyeong Haseyo !
Peace ^_^*v



Hahah ! Gambar tak bleh blah langsung 乂◜◬◝乂


Hai selamat malam semua . Okay . Memang dah lewat sangat-II sekarang nih tetapi, Fyka nak juga update okay, Jangan halang ! Okay Fyka just nak bagitahu yang website Fyka dah tukar pun , beside that, Fyka dah tak guna lagi website mizzcoklatdomo.blogspot.com and dah bertukar menjadi ciklonelycrazy.blogspot.com . Agak kepelikkan disitu.

Yeah , memang agak berhempas pulas jugak lah aku nak memikirkan nama website tu , fikir punya fikir terfikir pulak perkataan 'lonenly' tuh . Dan aku pun decide kan sedap bunyinya kalau 'crazy' ditambah hahaha  . Sebab aku jugak terfikir blog nih pun macam crazy-II .

By the way, hari nih banyak perubahan yang aku dah buat dalam blog aku nih . Walaupun tak banyak tapi ianya teramat sangat menyebalkan ! hah ! Rilexs-II Kita mesti cool . Yeah , walaupun blog aku nih tak cantik but, cukuplah cantik sahaja dimata aku nih aku peduli apa denagn pandangan korang . Hahah just kidding melawak ja pun .

Okaylah dah lenguh dah tangan ni menaip . Just nak ucapkan terima kasih banyak-II sebab baca blog aku nih . Kalau dah masuk rumah orang tuh jangan lah tak bawakkan apa-II Hahha . Maksud aku just follow me sayang..Bye saranghae...