Friday, 27 January 2012

Kau Cakap Aku Sombong ? Do I Care ?!

Gadis naif berceloteh..
Assalamualaikum !
Hai.
Peace ^_^*v

Kita tak boleh judge orang tuh dari segi luaran jer . So , tak payah lah nak cakap lebih-lebih pasal orang tuh kan ? Sedangkan kita tak tahu pun siapa diorang tuh . Right ? So , fikir-fikirkanlah . Yeah . Semalam Fyka kata last Fyka akan update blogs . But now ! SEE ! I'm still with my lappy . And I so happy . (tak adelah sakit hati kod)





Tengok tajuk ? Siapa nak cakap kepada siapa nih ? Fyka pun tak tahu . Just nak cakap jer . Apa yang tersirat dan bukan yang tersurat (faham?) Fahamkanlah sendiri . Yelah . Kalau kita tak pernah kenal orang tuh kenapa kita suka-suka hati jer nak judge dia sebagai "SOMBONG" . Hehe . (sorry kalau 'teremosional' sikit) (kalau tak tak pelah)


Maybe korang pun pernah judge orang macam tuh kan ? It's really . Fyka pun pernah jugak anggap orang tuh "SOMBONG" dan dianggap "SOMBONG" . Tapi kalau korang nak cakap yang aku nih sombong . Just say ? Fyka tak kesah pun . Malahan Fyka suka ! (sikit-sikit bolehlah tapi kalau tak tahap gaban tuh) Masak kang ! Yelah . Fyka nih kadang-kadang payah sikit nak senyum .(yeke ?) Yelah .Sebagai bukti : Hari tuh Fyka pergi Tesco but , mood Fyka memang tak bagus lah . Adelah kakak nih senyum dekat Fyka . Nak tahu Fyka buat apa ? Fyka just buat tak tahu jer and jeling kat dia ? Haaha . Jahat tak Fyka ? Yeah ! Fyka mengaku yang FYKA NIH JAHAT . So ? Kau ade ?

Tapi sebenarnya kalau mood Fyka elok Insyaallah Fyka akan senyum sampai ke telinga ! (boleh) Cuma orang jer tak pernah tengok . Hehe . So , last sekali . Fyka rasa tak perlulah kod kita nak judge orang tuh dari luaran saja . Cuba kita kenal dulu dengan orang tuh . Barulah kita boleh judge dia tuh sebagai apa . Sombong kah , Baik kah , Jahat kah , Gedik kah , Dan apalah lagi kalau nak listkan sampai esok pun tak habis .Okeh ? "JADILAH DIRI SENDIRI SEBAB IANYA AKAN MEMBUATKAN KITA BAHAGIA" Bye ^_^*v


= Thank you For Your Reading ! :) Sayang Korang ^_^*v

Low Profile .

Gadis naif berceloteh..
Assalamualaikum
Hai.
Peace ^_^*v

Hari nih . Hari last kod Fyka boleh hapdet blog nih . And buat benda yang seakatan dengannya . (pahamlah kan) Sebenarnya Fyka rasa kecik hati + sedih + nak nanges (pun ade) + sunyi = Ape ? Jawapannya KELIRU .






Berdasarkan tajuk entri Fyka kali nih . "Low Profile" Siapa yang low profile ? Yeah ! Semestinya FYKA lah ! Siapa lagi ? Tak percaya ? Scrollkan ke bawah dan lihat berapa gibat(apatuh? tah aku pun tak tahu tiba-tiba jer keluar) Mungkin perkataan baru ? Hah ! Imposible ! Tak mungkin doh ! Okeh ade berapa ? Tengoklah sendiri tak sampai hati nak sebut .

Kadang-kadang Fyka terfikir jugaklah ade ke orang yang comil tuh yang hensem tu dan sesiapalah yang sudi bace blog aku yang naif nih . Ye tak ? Sekarang nih yang still tengah baca . Thank you :) . I hope you life is always good . Amin . (Fyka doakan) Okehlah Fyka rasa macam SYOK SENDIRI pun ader . Apa-apa pun thank yang sudi baca dengan ikhlas . Yang tak ikhlas tuh lepas nih hope korang tak payah lah datang lagi di blog yang naif nih (JADILAH HATI YANG IKHLAS MELAKUKAN APA SAHAJA). bubey =)

Monday, 23 January 2012

Tips : Baca Dengan Kuat Akan Lebih Faham .


Haaii .. Peace ^_^*v ! Hah . Macam manalah Fyka boleh pulak hapdet blog petang-petang buta nih . Kan ? Tadi hias-hias blogskin ja . Amacam cantik tak ? Tak pun kan ? Yeah ! Sememangnya tak cantik .

Okeh Never mind ! Fyka baru jer lepas habis bace komik Misi 10A . Dah 5 kali Fyka khatamkan komik tuh . Hehe . Best . Memberikan kita inspirasi dan semangat . Disebabkan Fyka dah 'mengkhatamkannya' sebanyak 5 kali . So, Fyka nak kongsikan sikit apa yang dimuatkan dalam komik nih . Yang berbunyi ' Baca Dengan Kuat Akan Lebih Faham' . Itulah yang menarik Fyka nak kongsikan . Kalau tak nak bace pergi berambus . Okeh ? Hehe .




Okeh , korang mesti mempunyai gaya belajar yang tersendirikan ? Yang selalu kita nampak ada yang gemar membaca sambil mendengar lagu kan ? Kebanyakanlah . Yang suka guna cara nih . Tapi Fyka tak suka sangat guna cara nih , sebab Fyka rasa rimas . Tak boleh nak fokus . Tapi kalau korang boleh fokus . Okehlah tuh . Teruskan .




Ada jugak yang membaca dengan senyap, tanpa sebarang bunyi . Ouhh ! Kalau yang Fyka boleh tahan sikit jer . Memanglah okeh kalau baca pensyen nih . Tapi boleh silap-silap buku yang yang bace kita . Kan ? So, Fyka boleh bertahan bace dalam keadaan yang begini mungkin 20 minit ? Yelah mengantok kan ? Bace macam tuh . Heh . Tapi kalau yang dah biasa tuh tak apalah .

Yang seterusnya , Ada sedikit pelik , yang suka sambil makan nasi . Hehe . Yang nih Fyka tak pernah cuba lagi . Mungkin nanti ? Mungkin ... Hehe (bayangkanlah). Apa-apapun, cara-cara yang korang gunakan tuh sesuai ? Hanya korang yang mamou untuk menjawabnya .(ask yourself).

Okeh meh sini Fyka terangkan apakah maksud cara belajar yang sesuai , actually(speaking sikit nah) , ia membolehkan kita faham apa yang dibaca ataupun dipelajari . Sekiranya gaya belajar kita tuh menyebabkan kita tak faham atau sukar difahami , maknanya gaya belajar tuh tak sesuai dengan kita . So, cepat-cepatlah tukar yerk ?

Nak tukar macam mana ? Senang je . Macam nih ., Ada satu gaya belajar yang berkesan dan sesuai diamalkan oleh semua pelajar iaitu , membaca dengan kuat. Okeh selalunya , budak-budak tadika jer kod yang selalu guna cara macam nih . Remaja sekarang lebih selesa membaca dalam hati jer . Sebab tuh lah budak tadika nih cepat pandai tak gitu ? Ceh .Sebenarnya baca dengan kuat lah lebih senang untuk fahami . Kan ? Tak percaya ? Trylah . (tiru macam adik-adik korang membaca).

Why ? Kenapa ? Okeh ,apabila membaca dalam hati, hanya minda saja yang aktif . Apabila membaca dengan kuat, minda, mulut, telinga dan tangan(sekiranya membaca sambil buat gaya tangan)menjadi aktif .




Senang kata , kalau kita membaca dengan hati akan membuatkan kita nih mudah mengantuk kan ? Tapi cuba kalau kita membaca dengan kuat ? Mengantuk tak ? Okehlah . Fyka hanya nak kongsikan jer apa yang Fyka bace . Kalau korang tak suka tak ape . Fyka tak kesah pun blog aku sika hati aku lah kan . Yang paling penting entry bukan Fyka reka sendiri tahu . Fyka amek dalam komik Misi 10A . Berguna sangat . Dan i'm not copycat . Hope ia akan menjadi manfaat kan korang . Bye. Peace ^_^*v .

Sumber:Komik Misi 10A

Saturday, 21 January 2012

Eee . Tak Mesra Alam Langsung !


Haii ..peace ^_^*v ! Okeh . Hari nih Fyka hapdet jugak blog yang hodohs nih ? Geram+bengang dengan mak cik tuh or kakak . Senang-senang makcik lah kan ? Sebab sombong sangat . Dan dengan berbaki lagi 20 minit nih . Aku nak hapdet jugak . Sebelum masa tamat . Cehh . Main masa-masa pulak kan . Maklumlah PMR candidate .




Hah . Citer macam nih . Nak jadik kan citer lah kan . Ayah Fyka pergi satu tempat nih . Aku pun tak tahu ape benda alah tuh . So, Fyka temankan je lah . Sampailah tempat tuh . Adelah seorang makcik lah bagi aku . Aceh . Nak kate kakak sombong nak mampos . Hah . Kan dah kena dengan aku. Selamatlah hari tuh suara aku nih tak tekeluar lagi nak balas kata-kata makcik tuh .

Memang lah yang tua tuh harus dihormati . Tapi kalau dah sombong siapa nak hormat dia ? Ade ? Yelah mana tak nye ayah Fyka tanya nak buat macam mana bukan nak tunjukkan . Dia boleh cakap dari jauh jer . (sambil memebuat mukanya yang kelat) huh menyampah aku tengok ! (sabar jer lah) At last , ayah Fyka tanya lagi , macam mana nak keluarkan kad nih ? Dia boleh buat tak tahu . Alih-alih Fyka yang tolong keluarkan sendiri . Payah sangat cakap dengan orang yang tak mesra alam nih . Fyka pun belah lah . Apalagi . Nak tunggu macam orang bodoh ?

So , conclusionnya . Tak payah nak sombong sangatlah . Tak rugi pun mesra pelanggan sikit . Apalah punya orang .Orang melayu pulak tuh . Pakai tudung lagi . Haih . Fyka bukannya nak mengata kat orang . Amek lah iktibar sikit k . Bye . Don't be snobbish .

Friday, 20 January 2012

Korban ! Korban ! Korban !

Haii ... Peace ^_^*v . Snap . Snap . Snap a pictures . Hah . (giler tahap gaban) . Okeh . Be serius right ? "YEAH" First sekali Fyka nak ucapankan kong xi fa cai ! Kepada yang berkenaan je aek ? And thanzx . Sebab aku dapat cuti seminggu . Hehex . But , homework pun boleh tahan banyak la . So , tak boleh nak tulis banyak-banyak . Must be remember , this year you're PMR candidate .(aceh)



sumber: google

Hah . Panjangnya pendahuluannya . Okeh . Tengok lagi tajuk entri Fyka kali nyh ? 'Korban !Korban ! Korban !' Haha . Apalah yang Fyka nak korbankan nih . Lembu ? Kambing ? Bukan ! Lambat lagi nak raya korban or haji lah . Tak silap Fyka lepas PMR kod . Aceh nampak sangat tak sabar nak raya . (macam budak-budak)

Sebenarnya benda yang Fyka nak korban tuh . MASA . Masa sebenarnya . Buat apalah dengan masa tuh ? Yelah ibarat pepatah melayu . "Masa itu emas , jadi hargailah ia jangan persiakannya" Paham ? Tak faham ? aku katok sat gi kod .#justkidding

Yelah . PMR candidate lah katakan . Kenalah gunakan masa sepatutnya kan ? Fyka nih tak lah nak katakan best student sangat . Nak guna masa sepatutnya kan . Hehez . Nampak ? Sebagai bukti sekarang Fyka masih lagi berada di depan lappy nih .

So , kita kenalah hargai masa tuh sepatutnya . Jangan sia-siakan . Selagi kita hidup nih kan . Sesaat pun kita dah tak boleh nak patah balik . Renung-renungkanlah .okeh Bubey . nak peace sikit ^_^*v (gegeh)

Sunday, 15 January 2012

Kesedihan Itu Milik Aku . Jangan Amek .

Haiii... Panjangnya . Hah . Ini entri Fyka yang pertama , sebab hapdet lepas balik sekolah . Mesti lah nak citer pasal sekolah kan . May be la kod . Kurang lebih jer . Citer ape ? Tunggu kejap (akunaktunaikankewajipansebagaihamba) Tapi dalam nih teruskan lah membaca . Yerk .


(kurang lebih macam nih)

Okeh Allahamdullillah . Selesai pun . Malas lah nak citer pasal sekolah . Nanti tak pasal-pasal Fyka buat dosa pulak . Dosa tuh . HeeH . Tak nak lah aku . Neraka nanti . Tengok dah tajuk entri kali nih . Bez tak bunyinya ? Hah . tahu . Tak bez pun kan ? Yeah ! Sebab tuh la Fyka sedih . Menginsafi kelemah diri . Fyka mula terasa tersisih di arus deras , pergi meninggalkan tanpa menoleh walaupun sesaat . Betapa kejamnya arus deras itu . Langsung tak menghayutkan aku . Malah buatkan aku terhengeh-hengeh menanti dan setia menunggu .Aceh wah . Hebat sangat lah tuh ayat . Perasan lah kau . Afiqah nih memeng suka perasan tak tau malu kah ?


Itulah yang Fyka nak citer . Oleh disebabkan itu , kesedihan sekali lagi menjadi milik aku . Betapa seronoknya aku . Setiap kesedihan yang aku peroleh aku akan sedaya upaya untuk melupakannya dan jadikan ia satu dugaan . Mesti ada hikmahnya . Tapi aku tak nak kembali ke arus yang lalu . Sungguh menyakitkan . Haaha . Berdrama lebih . okeh lah kang panjang lagi ,lagi merapu tah mana hala . bye .

Friday, 13 January 2012

Coklat tu Baik Untuk Minda .


Haii .. To all blogger . Orait . Tengok tak tajuk entri Fyka kali ni . Hah . Tibe-tibe pulak nak update tajuk macam tuh . Saje nak kongsikan kat korang semua kan . Sambil aku rasai nikmatnye makan Cadbury Black Forest pagi-agi nih . Wahh . Sedap siot . Mesti terliur kan ? Haha . Dah jadi adat aku dah setiap kali keluar jalan-jalan . Mesti kena beli Cadbury . Adat tahu . Wajib ! Wajib !




Nah . Amek Fyka belanje . Rase sorang sikit . Jangan rebut-rebut . Cehh (tak betul sudah) Ter liur tak ? Sedap tuh beb . Haha okeh . Lupakan . Fyka bukannya nak promote ke ape . Bukan aku yang untung kan . Back to the topic today . Coklat baik untuk minda ? Yes . Why ? Want to know ? Here . (praktis mat salleh sikit)


Tadi Fyka jalan-jalan lah sambil menikmati Black Forest yang sweet tu dekat Mr.Google and blogger-blogger kan . Dapat lah sikit information kan . So , nak kongsikan lah sikit dengan korang nih kan yang tak tahu lagi , yang dah tahu tu senyap je eak . Sini ;-

Dapat membantu meningkatkan memori dan hafalan
Dapat meningkatkan kebolehan mengatasi tekanan
Dapat membantu menajamkan mata dan minda
Dapat bantu korang memulihkan keletihan saraf
Dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular

Okeh . Dah dapat kan ? So , Selalulah makan coklat okeh . Jangan makan berlebihan pulak . Nnti penyakit lain pulak yang datang nanti . Okeh lah . Selamat beramal . Bye


Wednesday, 11 January 2012

Eh . Ouh . Lupa pulak .


Hai.. Lama sudah beta tidak menghapdet blog beta ini . Hari ini beta terbuka hati dan ingin mengambil kesempatan yang terbuka luas ini . Eh . Eh . Sori-sori terberangan pulak nak jadi anak raja lah konon . Puihh ! Perasan lah kau !(perasan kat aq lah kan) Apalah salahnya nak berangan kejap . Tak salah kan ? Salah ? Whatever lah . Lantak lah .(huiih kurang ajar nampak)
#mood tengah terasa nih. Hah . Mengadalah kau .

Okeh back to the topic . Okeh yer murid-murid hari ini cikgu nak ajar tajuk yang tertera di atas ini yer . Harap maklum . Berangan lagi . Suka hati Fyka lah . Fyka punya blog . Kan? Nk kutuk orang ke , nak puji orang ke , nak paku orang ke , dan ape-ape lagi . Suka hati lah kan . Betul tak ?




Eh . Ouh . Lupa pulak . Ape tuh ? Ape yang lupa ? Yelah maksud Fyka kat sini ialah Fyka lupa yang dia tuh lagi hebat daripada Fyka or somebody else . Siapa ? Who ? Fyka tak tujukan kat siapa-siapa pun lah . HAHA . So jgn nak perasan sangat . Nanti marah Fyka pulak .

Lumrah manusia lah kan mempunyai sifat riak ataupun berbangga dengan diri sendiri atas kelebihan yang dimilikki . Tak kata lah kan . Fyka pun kadang-kadang terbuat jugak macam tuh . Bukan terbuat lah memang rasa macam tuh pun . Siapa yang tak ? Angkat tangan . Hah . Cepat >> Ouh . Tak dapat sambutan hangat . Sob..sob..sob..

Lupakan . Fyka tak kesah pun . Lantak lah kau nak kata apa pun . (ada aku kesah?) Tak langsung . (tapi Fyka tak boleh nak bohong diri sendiri lah kan . Memang terasa beb) Tapi nak buat macam mana . Dah tertulis untuk Fyka jalaninya dengan jalan yang ini . Yang nak sibuk-sibuk tuh kenapa? Ikutlah jalan sendiri kan . Fyka tak ajak pun orang lain ikut .

Hah . Nampak tak dah lari tajuk ? Kan ? Tak apelah . Janji Fyka dah buat entri kali nih . Okeh . Jam pun dah menunjukkan jam 10.30 mlam . Masa untuk tidur yer syg . Sihat untuk PMR candidates . okeh ? Bye .nak peacee dulu lah ^_^v* (hehe gatai)

Thursday, 5 January 2012

Sekolah 2012 .Seronok Ke ?

Hai.. Sihat tak nih ? Mesti sihat kan . Dah 3 hari dah Fyka di form 3 . Wahh . Dah besar rupanya . Tak sangka deh aq dah form 3 . Memang tak sangka . Macam baru semalam ja Fyka masuk darjah satu . Hah ! Perasan lebih . Suka hati i lah i nak cakap ape blog i kan ? So , tak payah nak kata ape2.#just kidding*




Okeh dah tiga hari Fyka sekolah . Baru hari nih dapat menghapdet blog nih . Dah buruk n berhabuk kod . Yelah PMR candidate lah katakan . Cehh . Nak exam kan ? So , kenalah tumpukan perhatian dengan pelajaran sikit . Tak boleh leka lagi . Kena serius ! Acehh .(nasihat orang lah konon eak) Whatever lah Fyka hanya tulis tak ade kena mengena dengan yang mati mahupun hidup . (boleh tara tuh)

Tahun nih memang banyak lah dugaan . Nak kena kejer kejayaan sikit . Azam baru nih . Masuk sekolah hari pertama semua cikgu suruh belajar elok-elok jangan main-main lagi .Kebanyakkannya semualah kan .

Tahun nih jugak form1,2,3 dapat kelas tetap . So , tak payah lah nak jalan sana nak jalan sini .Penat . Tapi whiteboard pulak . Tak ada . Heh . Aq baru nak belajar elok-elok. Heih . Nak buat macam mana kan . Terima ja lah . Eak ? So merantau lah jugak kami buatnya .Kesian-kesian .

Tak boleh tulis banyak-banyak . Nak kena study lagi nih . So , nanti kalau Fyka ada masa pulak lah baru boleh nak menghapdet blog nih . Dan menatap lappy Fyka yang comel nih (haha tak adelah) Okeh bubey .peace^_^v*

Sunday, 1 January 2012

Tahun Baru , Azam Baru !


Haii..^_^*v.. Apa Khabar ?Hee. Okeh . Sbenarnya Fyka lama tak menghapdet blog nih . Rindu pulak . Maklumlah sibuk nak sekolah dah kan ? So.. kenalah ready siap2(eh!mcmlah dia tuh good student sgt) mmg , mmg aq gud student so? apa kau kesah ?
#heee. tak adelah mengurau jer.(i'm bad student) right ? 'YEAH'





Huh . Sedar mmg sedar jugak lah . Tak kan tak seda pulak kan ? Apa yang sedar nyer cik Fyka oii . Apa ? Apa eak ? Aduh . 2012 lah .


Banyak pngalaman yang Fyka dpat dekat 2011 tahu ? Korang ape tahu .(HEHE) Nak tahu ? Tak nak ? Tak nak sudah . Ada aku kesah ?#whateverlah#

First, Aku jadi form2 lah kan ? in 2011 okey . Banyak dugaan yang Fyka hadapi waktu jadi form2 tuh . Tambah2 lgi kena jadi penolong ketua kelas pulak . Aduh ! Gila siott ! Actually aku tak nak jadi pun . Dek kerana 'Kebetulan' Acehh . 'Kebetulan' sangat . Yang mnyebabkan aku boleh 'terjadi' . Wahh . Hebat tak ? Apa yang hebat tak 'menghebatkan' diri aku lngsung .
#tengok kejap aku kejap Fyka mcm2 lah whateverlah janji tak salah kan . Harap maklum.

Second . Yang nih malas lah citer . Malu . *malulah sangat . Okeh . Kiter lupakan saja lah .
Actually , bende nih 'privaci' sikit . Alah . Pasal tuh lah . Itu . Haha . Forget it .(merapu saja)





Third , woow . Tekejut den . Tak sangka . Tiba-tiba jer boleh jadi macam tuh . Nak tahu ape ? Alah tekejut tgok result exam aku lah . Tiba-tiba jer boleh jadi good . Tak sangka . Haha . First time waktu tuh . So , aku jadi tak keruan sikit . Faham ? Buat-buat faham dah lah eak .

Then , Fyka teruskan perjalanan . Tiba-tiba pulak . PAQKK! . Jatuh . Jatuh ape ? Result lah . Ape lagi kan ?Dek kerana terlalu rasa selesa . NAHH! amek kau . Kan dah dapat . Tak reti nak bersyukur sangat . Padan muka . Padan muka kat Fyka kan .So, korang jgn jadi macam nih orait? Dah dapat result elok-elok tuh bersyukur lah banyak-banyak .






Okeh . itulah . So , Fyka dah ade banyak pengalaman di 2011 . Waktu Fyka naik , jatuh , tergolek dan ape-ape lagi lah .So , in 2012 aku akan amek pengalaman yang lalu untuk maju kehadapan.(cehh hebat tak ayat?) okehlah .Wassalam . And peacee ^_^v*